Πώς να επιλέξετε ακουστικό βαρηκοΐας

Η επιλογή ακουστικού βαρηκοΐας είναι μια κρίσιμη απόφαση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν βελτιωθεί αισθητά, προσφέροντας ποικιλία χαρακτηριστικών που ανταποκρίνονται στις ατομικές ανάγκες κάθε χρήστη. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τους βασικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη για να επιλέξετε το κατάλληλο ακουστικό βαρηκοΐας για εσάς.

1. Κατανόηση της Βαρηκοΐας σας

Προτού επιλέξετε ακουστικό βαρηκοΐας, ο γιατρός και ο ακοοπροθετιστής σας (ο ειδικός στην εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας) θα εξετάσει την ακοή σας, για να κατανοήσει το είδος και το επίπεδό της.

Στην εικόνα βλέπετε ένα ακοόγραμμα στην οριζόντια στήλη βρίσκονται οι συχνότητες (Frequencies) και στην κάθετη η ένταση των ήχων σε ντεσιμπέλ (dB). Αυτές οι δύο πληροφορίες προσδιορίζουν τον τύπο της βαρηκοΐας του χρήστη.

2. Είδη Ακουστικών Βαρηκοΐας

Υπάρχουν διάφορα είδη ακουστικών βαρηκοΐας, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:

  • Οπισθωτιαία ακουστικά (BTE): Αυτά τα ακουστικά τοποθετούνται πίσω από το αυτί και είναι κατάλληλα για όλες τις βαθμίδες βαρηκοΐας. Είναι ανθεκτικά και προσφέρουν ισχυρή ενίσχυση ήχου.
  • Αθέατα ενδωτιαία ακουστικά (CIC): Αυτά τα ακουστικά είναι τα πιο μικρά και πιο διακριτικά, τοποθετούνται εντελώς μέσα στον ακουστικό πόρο και είναι κατάλληλα για ήπια έως μέτρια βαρηκοΐα.
  • Ενδοκαναλικά οπισθωτιαία ακουστικά (RIC): Πρόκειται για ακουστικά πίσω από το αυτί, τα οποία συνδέονται με ένα πολύ λεπτό, σχεδόν αθέατο, καλώδιο με το μεγάφωνο το οποίο μπαίνει μέσα στον ακουστικό πόρο. Φαίνονται ελάχιστα και καλύπτουν ήπιες έως μέτριες βαρηκοΐες.
Οπισθωτιαίο ακουστικό
Ενδωτιαίο ακουστικό βαρηκοΐας
Οπισθωτιαίο ενδοκαναλικό ακουστικό

3. Χαρακτηριστικά Τεχνολογίας

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει ενσωματωθεί στα ακουστικά βαρηκοΐας, προσφέροντας λειτουργίες που βελτιώνουν την εμπειρία του χρήστη. Οι πιο σημαντικές είναι:

  • Μείωση θορύβου: Πολλά ακουστικά βαρηκοΐας διαθέτουν τεχνολογία μείωσης θορύβου, που βοηθά στη μείωση των ανεπιθύμητων ήχων του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ακουστικής ευκρίνειας. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι απολύτως απαραίτητη σε ανθρώπους που είναι δραστήριοι κοινωνικά. Σκεφτείτε έναν υπάλληλο σε μία δημόσια υπηρεσία ή έναν εργαζόμενο σε εργοστάσιο: και οι δύο έχουν ανάγκη να ακούν καλά και καθαρά τους συνομιλητές τους. Με την τεχνολογία μείωσης θορύβου το ίδιο το ακουστικό αναγνωρίζει τους θορύβους του περιβάλλοντος και μειώνει την έντασή τους ενισχύοντας έτσι την πρόσληψη της ανθρώπινης φωνής.
  • Κατευθυντικά μικρόφωνα: Αυτή η λειτουργία επιτρέπει την εστίαση σε συγκεκριμένες πηγές ήχου, διευκολύνοντας την επικοινωνία σε πολυδιάστατα ηχητικά περιβάλλοντα. Η συγκεκριμένη λειτουργία διευκολύνει σημαντικά ανθρώπους που βρίσκονται σε ηχητικά περιβάλλοντα στα οποία ο ήχος έρχεται συνήθως από μία μόνο κατεύθυνση. Αν ένα ακουστικό έχει τη συγκεκριμένη λειτουργία, ο χρήστης μπορεί να επιλέγει τη ρύθμιση στην οποία τα μικρόφωνα του ακουστικού είναι στραμμένα προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.
  • Συνδεσιμότητα Bluetooth: Πολλά σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να συνδεθούν ασύρματα με άλλες συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις και υπολογιστές, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία και άνεση. Ειδικά η δυνατότητα ρύθμισης του ακουστικού από το κινητό τηλέφωνο δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να προσαρμόζει ο ίδιος το ακουστικό του στο ηχητικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Μια άλλη δυνατότητα που δίνουν τα ακουστικά είναι η μετάδοση του ήχου απευθείας από το κινητό τηλέφωνο στο ακουστικό βαρηκοΐας (streaming).
  • Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες: Τα επαναφορτιζόμενα ακουστικά βαρηκοΐας εξαλείφουν την ανάγκη για συχνή αλλαγή μπαταριών, προσφέροντας ευκολία και εξοικονόμηση κόστους.

4. Εφαρμογή και Άνεση

Η εφαρμογή των ακουστικών βαρηκοΐας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη σωστή λειτουργία και την απόδοσή τους. Ένα ακουστικό το οποίο έχει τοποθετηθεί λάθος μπορεί να προκαλέσει ενόχληση και να μην αποδίδει σωστά. Η στενή συνεργασία με τον ακοοπροθετιστή σας είναι απολύτως απαραίτητη και μπορεί να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εφαρμογή.

5. Δοκιμαστική Περίοδος και Εγγύηση

Πολλοί κατασκευαστές και προμηθευτές ακουστικών βαρηκοΐας προσφέρουν δοκιμαστική περίοδο, κατά την οποία μπορείτε να δοκιμάσετε τα ακουστικά και να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλα για εσάς. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το ακουστικό σας συνοδεύεται από εγγύηση, η οποία θα καλύπτει τυχόν ελαττώματα ή ζημιές.

6. Κόστος και Χρηματοδότηση

Το κόστος των ακουστικών βαρηκοΐας μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και την τεχνολογία τους. Είναι σημαντικό να καθορίσετε τον προϋπολογισμό σας και να εξετάσετε τις επιλογές που σας δίνει ο ακοοπροθετιστής σας. Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα η αγορά ακουστικού επιδοτείται με 450€ κάθε τέσσερα χρόνια. Αξιοποιώντας το συγκεκριμένο ποσό μπορείτε να επιλέξετε ένα ακουστικό που θα ταιριάζει στις ανάγκες σας και θα είναι μέσα στα όρια του προϋπολογισμού σας.

7. Υποστήριξη και Συντήρηση

Τέλος, η υποστήριξη και η συντήρηση των ακουστικών βαρηκοΐας είναι κρίσιμες για την μακροχρόνια απόδοσή τους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πρόσβαση σε αξιόπιστη τεχνική υποστήριξη και ότι γνωρίζετε τις βασικές πρακτικές συντήρησης για να διατηρήσετε τα ακουστικά σας σε άριστη κατάσταση.

Ανακεφαλαίωση

Η επιλογή ακουστικού βαρηκοΐας απαιτεί προσεκτική σκέψη και ενημέρωση. Με την κατανόηση της βαρηκοΐας σας, την αξιολόγηση των διαθέσιμων επιλογών και τη συνεργασία με ειδικούς, μπορείτε να βρείτε το ακουστικό που θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας και θα σας επιτρέψει να απολαύσετε την καλύτερη δυνατή ακουστική εμπειρία.

Περιεχόμενα